Vrijwilligerswerk

Vanaf mijn 16e jaar ben ik actief als vrijwilliger in verenigingen en stichtingen.
Als vrijwilliger ben ik vooral als bestuurder en organisator van activiteiten bezig geweest.
Heb een rijke ervaring in het ondersteunen en begeleiden van nieuwe- en collega-bestuurders.

Stellingen/projecten.

  1. Besturen is leuk als het goed gaat, maar als er beslissingen genomen moeten worden dan wordt het al minder makkelijk en het wordt wel heel moeilijk als je moet beslissen over medebestuurders, vrijwilligers, trainers of leden.
  2. Maar ook een beslissing nemen waarbij je de toekomst niet kan voorzien, wat moet je dan. Wat doe je als een lid een probleem heeft met een bestuurder en er is een patstelling is. Maar wie van de twee moet je nu behouden, als ze beide belangrijk zijn voor de vereniging.
  3. Zijn onze statuten en reglementen nog wel op orde.
  4. Samenwerking met andere verenigingen.
  5. Vergadertechniek, het luisteren naar elkaar.
  6. Elkaar aanspreken op gedrag en werkzaamheden, zonder elkaar te beledigen.
  7. Wat zijn mijn rechten/plichten/gevaren als bestuurder of als vrijwilliger.
  8. Ondersteuning bij de boekhouding.

Oplossingen.

Voor sommige problemen heeft u met elkaar voldoende kennis in huis om het probleem te kunnen oplossen, maar soms is het weleens makkelijk om een buitenstaander om zijn mening of hulp te vragen.
Een buitenstaander heeft het voordeel dat hij onpartijdig begint en niet met bekend is met de voorgeschiedenis en dus op andere gronden een advies kan geven.
Een mediator kan bemiddelen tussen partijen met als doel een nieuwe start waar alle partijen zich kunnen vinden.

Overeenkomst.

Om tot een goed eind te komen moet er een begin maar ook een eindpunt zijn. Daarom worden er vooraf goede afspraken gemaakt tot hoever de hulp inzet wordt gegeven. Onderweg kan er altijd een aanpassing gedaan worden. Om voor beide partijen duidelijk te hebben wat het doel is wordt een overeenkomst gesloten.

Eind Verantwoording.

U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die er genomen moeten worden. U staat aan het stuur, zie mij als de olie om alles te smeren.

Kosten.

De volgende vraag die naar voren komt is altijd wat gaat dat dan wel niet kosten.

Ik ben ook een vrijwilliger in hart en nieren die de klappen van de zweep wel kent en ook ik ben aan de regels en ruimte die er aan een vergoeding zijn verbonden. Afhankelijk van het project maak ik daarover afspraken het kan zijn een vaste vergoeding/onkosten vergoeding (reis – parkeer – verbruik)  maar het kan ook zijn dat ik niets reken. Dit is zeker een punt waarop het niet stuk hoeft te lopen. Spreek open en vrij, dan komen we er wel uit.

Interesse/informatie.

Mocht u na het lezen nog vragen of nadere informatie willen hebben stuur een mail of stel een vraag via het contactformulier

error: Inhoud is beschermt !!